Laster Hendelser

« Alle Hendelser

  • Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

RT-Gjengangere

27. september @ 19:00 - 21:30

gjengangere-liggende_400

GJENGANGERE

Er det mulig å fri seg fra fortiden?

Vi har alle så mye vi gjerne skulle gjort annerledes. En urett vi begikk. En sjanse vi ikke tok. Et valg vi ikke våget. Vi vet det. Og prøver å glemme det.

Men var det alvorlig nok, vil det før eller siden hjemsøke oss.

På samme måte er det med familien. Den bestemmer hvem vi blir. Uansett hvor mye vi forsøker å befri oss fra hva generasjoner har gjort før oss.

Det er dette det handler om i Gjengangere – Ibsens kanskje aller skarpeste og mest gripende skuespill.

Når den unge Osvald Alving kommer hjem etter farens død, blir ikke gjensynet den lykken hans mor har sett frem til. Osvald er uhelbredelig syk, og han klandrer seg selv og det glade kunstnerlivet han har levd i Paris. Men fru Alving – som aldri har fortalt sannheten om sin mann – innser at årsaken er en annen. Det er fortiden som innhenter henne – og med den skammen over alt hun har holdt skjult.

Fru Alving er den mest sammensatte av alle Ibsens kvinneskikkelser. Hun er også i nær slekt med Nora i Et dukkehjem, som ble skrevet to år tidligere. Men der Nora bryter opp og forlater både mann og barn, gjør fru Alving det motsatte: hun blir. Men prisen for det blir høy.

Pressen skriver:

«Gnistrende Gjengangere. Glimrende skuespillere i en oppsetning uten fiksfakserier gjør at vi blir revet med av en intens utforskning av arv kontra miljø, plikt kontra livsglede.» Adresseavisen (5)
«For en lettelse en gang i mellom å se Ibsen som Ibsen» Aftenposten (5)

«Det kunne vært meg. Det kunne vært deg. Gå og se!» NRK
«Regissør Bentein Baardson stoler på at Ibsens fortelling har kraft i seg selv til fortsatt å røre ved oss. Og det gjør den.» Dagsavisen, 5
«En svært klar versjon av Ibsens stykke» Dagbladet

gjengangere-2017-foto-erik-berg-0063-4778213_400 gjengangere-2017-foto-erik-berg-0246-4775335_400 gjengangere-2017-foto-erik-berg-0978-4778062_400

RT-Gjengangere

Detaljer

Dato:
27. september
Tid
19:00 - 21:30

Sted

Mosjøen Kulturhus
Smågan 2
Mosjøen, 8656 Norge
+ Google Map