Laster Hendelser

« Alle Hendelser

  • Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

RUSSISKE MESTERVERKER FOR 2 FLYGELER

7. november @ 19:00 - 21:00

Russisk aften

 

Klaverduoen Siril Aufles Valberg og Franziska Wika inviterer til sin tredje storaften for to flygeler i Mosjøen kulturhus tirsdag, 7. november kl. 19.00. Denne gangen står russiske mesterverker av Sergej Rachmaninoff, Aleksander Borodin, Anton Arensky og Dmitri Sjostakovitsj i sentrum.
Duoen Aufles og Wika er kjent for sin forrykende virtuositet, temperament og energiske spill. Programmene har et stort musikalsk spenn og er aldri fri for en rød tråd.
I dette programmet er St. Petersburg tema. Kveldens komponister har alle en tilknytning til denne fantastiske byen. Datoen for denne konserten er nøye valgt til en historisk hendelse som forandret verden.
Om programmet:
Aleksander Borodin både komponerte musikken og skrev librettoen til sin opera «Prins Igor» som hadde sin premiere 1890 i St. Petersburg.. Historien om Prins Igor går tilbake til 11 hundretallets folkevandring og den russiske nasjonalepos Igor-kvadet. Orientalske melodier og rytmer og armensk folkemusikk får vi høre i de «Polovetiske danser».
Romantikeren Anton Arensky studerte ved konservatoriet i St. Petersburg og er ikke så godt kjent i våre breddegrader. Han var en skattet lærer ved konservatoriet i Moskva og musikken som noen av hans elever skrev, ble bedre kjent enn hans egen. Vi snakker her om Sergej Rachmaninoff og Aleksander Skrjabin. Arenskys Suite nr. 1 op. 15 er et lite mesterverk og er vel verdt å bli hørt.
Bare ti år gammel ble Sergej Rachmaninoff student ved musikkonservatoriet i St. Petersburg og han avsluttet sine pianostudier i en alder av 18 år i Moskva. Det var i dette året han skrev sin russiske Rhapsody for to pianoer.
Den russiske revolusjonen i 1917 førte til at Rakhmaninov så seg nødt til å emigrere. Som et medlem av Russlands mer velstående borgerskap, tapte hans familie både eiendom, levemåte og levesett. 44 år gammel forlot derfor han og hans familie Petrograd i en åpen slede den 22. desember 1917, med kurs for Helsingfors. Alt han hadde med seg på reisen var noen få notatbøker med fragmenter av egne verk, samt partituret til Rimskij-Korsakovs opera Den gylne hane. Hele det neste året gikk med til å holde solokonserter i Skandinavia, hvor han blant annet spilte i flere norske byer. 1. november 1918 reiste han fra Kristiania til New York. Han levde i eksil til hans død.
Dmitri Sjostakovits ble født i St Petersburg i 1906. Lik Rachmaninoff begynte han å studere komposisjon og piano ved St. Petersburgs konservatorium ung alder. Hans suite op. 6 er et ungdomsverk, skrevet i 1922 og er en musikalsk reaksjon farens død.
Sjostakovitsj er den mest profilerte komponisten som virket i Russland under Sovjettiden og Dimitri Sjostakovitsj står som et symbol på kunstens styrke og musikkens betydning gjennom historien.
RUSSISKE MESTERVERKER FOR 2 FLYGELER

Detaljer

Dato:
7. november
Tid
19:00 - 21:00

Sted

Mosjøen Kulturhus
Smågan 2
Mosjøen, 8656 Norge
+ Google Map