1

Fimbulvinteren - Festspillene Helgeland

«Det fyrste er at det kjem ein vinter som er kalla Fimbulvinter. Då driv det snø or alle ætter, det er sterk kulde og kvasse vindar, ingen ting har gagn av sola. Det er tre slike vintrar – utan sommar imellom.»

«Og no hender det noko som har mykje på seg: ulven gløyper sola; og det tykkjer folk er stor skade. Ein annan ulv tek månen; han gjer og mykje ugagn; stjernene kverv frå himmelen.»
– Den yngre Edda

Historien om «Fimbulvinteren» – den treårige vinteren som forårsaket død og fordervelse og la landskapet øde og samfunnet i grus – innleder den siste delen av «Voluspå» – Ragnarok. Endetidsberetniningen i Norrøn mytologi.

Nyere forskning forteller oss at denne mytologiske forestillingen kan være basert på en reell hendelse. Arkeologiske funn fra tiden tekstene er skrevet i bekrefter at det skjedde ekstreme klimaforandringer i dette tidsrommet. Hovedteorien er at enorme askeskyer fra et vulkanutbrudd blokkerte for solen og sørget for det som lignet på en treårsvinter.

Denne teorien resonnerer godt med klimaforandringene vi opplever id ag, og dette har inspirert Raymond Enoksen til å skrive verket «Fimbulvinteren», som presenteres på åpningskonserten på Festspillene Helgeland 2021. Her burde med andre ord alt ligge til rette for et storslått og dramatisk verk.

"På scenen står sopransolist Kari Kleiven, dirigent Nicholas Carthy, Vefsn-Ensemblet, Helgeland Sinfonietta, koret Confus, danser Rikke Anett Lund, video av Ronny Steffensen og Simen Nyland og komponisten selv Raymond Enoksen på elektronikk."

Billetter til Fimbulvinteren - Festspillene Helgeland

  1. Lør 3. jul kl 18:00 Hovedsalen Les mer Kjøp
Vis hele programmet
_
_
_