The Hours - Nicholas Carthy - Festspillene Helgeland

I år som i for og årene før der igjen dukker prof. Nicholas Carthy opp på Festspillene Helgeland for å holde Toppensymfonikerne i tøylene. I år skal han også sette seg ved flygelet for å gi oss Philip Glass´ storslåtte verk «The Hours».

Philip Glass regnes en av de mest suksessrike og omtalte komponister innen nyere musikk i siste fjerdedel av 1900-tallet. Stykket «The Hours» er skrevet til filmen med samme navn som kom i 2002. Filmen handler om tre kvinner fra forskjellige generasjoner og måten deres liv blir sammenkoblet takket være Virginia Woolfs roman Mrs Dalloway. Den er regissert av Stephen Daldry og har Meryl Streep, Julianne Moore og Nicole Kidman på rollelisten.

Filmen ble hyllet av kritikerne, og Glass´ musikk vant BAFTA for Beste Filmmusikk i tillegg til Oscar- og Golden Globe- og Grammy-nominasjoner i samme kategori. I år får vi altså høre stykket framført i all sin prakt på Festspillene av ingen ringere enn professor Nicholas Carthy.

I tillegg til å være en rennomert dirigent er han også en dyktig pianist, og det er den rollen han inntar for å gi oss «The Hours». Vi har slått av en prat med Carthy for å høre hans tanker om både konserten og Festspillene Helgeland generelt.

– Hvorfor har du valgt «The Hours» til denne konserten?

– Jeg har alltid vært interessert i filmmusikk og måten det representerer tid og sted og følelser på. Dette stykket passer godt med temaet på årets festival, så jeg tenkte det ville være en fin anledning til å spille det.

– Hva var det som tiltrakk deg ved akkurat dette stykket?

– Filmen er umåtelig kompleks på den måten at den bytter mellom forskjellige epoker. Det musikken gjør er å understøtte universalitet av følelser mellom disse epokene. Alle kvinner i sentrum av disse filmene er drevet av den samme emosjonelle drivkraft. Det er et bevis på at alle emosjoner er universelle, men måten vi uttrykker dem på er individuelle. Følgelig bruker musikken vanlige temaer hele veien gjennom, men de er uttrykt på veldig forskjellige måter. Måten Philip Glass behandler dette på er fascinerende.

– Hva kan publikum forvente seg?

– Stykket går i en «arc», som er delt inn i 11 bevegelser som går ganske kontinuerlig inn i hverandre. På samme tid er stykket både hypnotisk, ensomt, fortryllende, kontemplativt og lidenskapelig. Med andre ord kjører det gjennom hele spektret av menneskelige følelser. Philip Glass er en av de viktigste og mest populære komponistene i nyere tid. Han er minimalismens far. Dette er Glass på sitt beste. The Hours er omtrent 50 minutter langt.

Billetter til The Hours - Nicholas Carthy - Festspillene Helgeland